Vauhti & Tomas Häggblom

Vauhti (Great Shepherd´s Password) & Tomas Häggblom, Itä-Uusimaa

Keskiviikkona 10.1.2017 klo 19.30 Hälytyskeskukseen tulee ilmoitus kadonneesta henkilöstä, joka on pikaisen avun tarpeessa. Tomas Häggblom oli muutama tunti aikaisemmin aloittanut työvuoronsa koiransa Vauhdin ja partiokaverinsa Santeri Lehtisen kanssa, kun koirapartio sai tehtävän Vantaan Kuusijärven ulkoilualueelle.

Ennakkotietojen mukaan 35-vuotias, lievästi kehitysvammainen mies oli ilmoittanut jäävänsä pahoinvoinnin vuoksi pois bussista Vantaan Kuusijärven kohdalla. Äidin pojaltaan saamassa viimeisessä viestissä mies oli valittanut kylmyyttään. Kun omaiset eivät olleet enää tämän jälkeen saaneet yhteyttä mieheen, he olivat lähteneet etsimään häntä.

Tunnin etsinnän jälkeen huolestuminen kasvoi entisestään, sillä miehellä oli myös useita sairauksia, jotka saattaisivat heikentää hänen kuntonsa nopeasti. Omaiset kääntyivät hädissään poliisin puoleen.

Hälytyskeskus oli paikantanut kadonneen kännykän Kuusijärven ulkoilualueelle, mutta se oli ollut pitkään liikkumaton. Lopulta yhteys puhelimeen katkesi.

Kun lähialueet oli nuuskittu, Häggblom ja Lehtinen lähtivät kiertämään pienen Kuusijärven ympäri kulkevaa ulkoilureittiä. Hägglund ja Vauhti tarkkailivat reitin oikeaa reunaa, Lehtinen vasenta. Kun koirapartio pääsi kahden tunnin etsinnän jälkeen Kuusijärven toiselle puolelle, Vauhti veti yllättäen vasemmalle ja puski metsään. Samassa miehet huomasivat myös metsään johtavat jalanjäljet. Maasto oli ryteikköinen ja vaikeakulkuinen. Koira sukelsi ison kuusen alle, jonka suojaan kadonnut oli käpertynyt. Vaikka miehet olivat seisseet kahden metrin päässä kuusesta, he eivät olleet nähneet mitään.

Mies oli maannut maassa jo kolme tuntia, hän oli tajuton eikä reagoinut. Medi-Helin lääkäri saatiin lopulta paikalle mönkijän kiidättämänä. Tajuttoman henkilön kantamiseen metsästä ambulanssiin tarvittiin kuusi miestä.

Lääkärin mukaan mies oli löydetty viime hetkellä. Ilman Vauhdin sitkeää työtä ja tarkkaa vainua lopputulos olisi todennäköisesti ollut toinen.