Eddie & Jukka Hurtta

Eddie & Jukka Hurtta, Sisä-Suomi

Keski-Suomen pohjoisen hälytysalueen partiot saivat iltapäivällä 9.4.2017 kello 14.42 hätäkeskukselta tehtävän Äänekosken maaseudulla kadonneesta vanhuksesta. Naapurien alustavissa puhutteluissa selvisi, että Heikki-niminen mies oli nähty viimeksi ajokoiransa kanssa noin kilometrin päässä kotoaan tienhaarassa, josta hän oli jatkanut jalkaisin länteen. Kello oli ollut tuolloin noin 12.00. Yleensä diabetesta sairastava vanhus on erittäin sosiaalinen ja mukava mies naapureita kohtaan, mutta tällä kertaa hän oli käyttäytynyt omituisesti.

Naapurit olivat aloittaneet etsinnät omatoimisesti lähistöllä viimeisen havaintopaikan ympäristössä. Koska etsinnät eivät tuottaneet tulosta, he ilmoittivat katoamisesta hätäkeskukseen.

Jukka Hurtta oli työvuorossa koiransa Eddien ja repsikkansa Tuomas Sinivuoren kanssa. He liittyivät tehtävään kello 15.19 ja olivat paikalla noin kello 16.00.  He palasivat viimeiselle havaintopaikalle ja suuntasivat maastoon poikittaisesti Heikin poistumissuuntaan nähden. Noin 150 metrin päässä metsässä Eddie otti jäljen ylös seudulta, jonka lähistöllä myös siviilit olivat aiemmin etsineet.

Heikki löytyi viimein noin kolmensadan metrin päästä keskeltä metsää ajokoiransa kanssa. Sinivuoren  mennessä jututtamaan Heikkiä, hän seisoi liikkumatta paikoillaan eikä häneen saanut minkäänlaista kontaktia. Vanhus tuijotti tyhjyyteen eikä reagoinut puheeseen.

Koirapartio pyysi apuvoimia paikalle, ja Heikki saatiin talutettua takaisin tielle ja edelleen ambulanssihenkilöstön tutkittavaksi noin viisi tuntia katoamisen jälkeen.

Peruselintoiminnot olivat kohtuullisen hyvät lievää lämmönlaskua lukuun ottamatta, mutta edelleenkään Heikki ei reagoinut mihinkään ärsykkeisiin eikä pystynyt toteuttamaan pyyntöjä tai kehotuksia. Ilman ulkopuolista apua Heikki ei olisi kyennyt liikkumaan pois metsästä.