Örkki & Rauno Saukkonen

Örkki (Ares) & Rauno Saukkonen, Kaakkois-Suomi

14.2.2017 tuli ilmoitus, että Rautjärven Simpeleen taajamassa oli kadonnut 87-vuotias muistisairas mies. Naapuri oli nähnyt vanhuksen kulkevan ulkona kevyehkösti pukeutuneena kello 18.30 aikaan. Kotisairaanhoito teki ilmoituksen hätäkeskukseen 21.35.

Saukkonen ja Nihtinen lähtivät Lappeenrannasta kohti Simpelettä, jonne koirapartiolla oli matkaa yhdeksänkymmentä kilometriä.

Perillä Saukkonen antoi koiralleen Örkille lähtöhajua vanhuksen tyynyliinasta ja kokeili, saisiko koira hajun  paikasta, missä kohde oli viimeksi nähty. Örkki ei antanut viitettä suunnasta, mihin kannattaisi lähteä. Saukkonen suuntasi etsintää Matomäen suuntaan.

Matomäestä ei saatu kadonneesta havaintoa. Saukkonen jatkoi etsintää Kenraalintietä Valtatien 6 suuntaan, sieltä edelleen Tehtaantien suuntaan kiertäen seuraavaa metsikköä ympäri.

Kierrettyään Tehtaantien kautta uudelleen Reinikaisenkadulle Saukkonen lähestyi uudelleen lähtöpistettä. Ilmarinkadun ja Reinikaisenkadun risteyksestä Saukkonen kääntyi Ilmarinkadulle, jolloin Örkki nosti kuonoaan ja halusi etuvasemmalle jäävään metsikköön. Örkki veti voimakkaasti kohti loivasti nousevaa sekametsää. Pahoin kylmettynyt vanhus löytyi noin 150 metrin päästä poterosta suuren kannon takaa.

Lumi oli sulanut vanhuksen alta lähes kokonaan, ja hänen vaatteensa olivat märät. Iltapäivän lämpöasteet olivat muuttuneet yön -4 asteen pakkaseksi. Vanhus ei reagoinut mihinkään ärsykkeeseen ja oli kangistunut sikiöasentoon.    

Vanhus kannettiin partioiden ja ambulanssihenkilöstön kanssa rankalaudalla metsästä ambulanssiin. Vanhuksen lämpötila oli laskenut 30,9 asteeseen. Alle 30 astetta olisi ollut jo vaikea hypotermia. Lääkärin mielestä vanhus ei olisi selvinnyt aamuun hengissä ilman löytymistä.