Vuoden Poliisikoira 2016

Suomen Kennelliitto palkitsi ensimmäistä kertaa Vuoden Virkakoirat Koiramessuilla lauantaina 10. joulukuuta 2016. Palkintonsa saivat Vuoden Poliisikoira Börje, Vuoden Sotakoira Indy, Vuoden Rajakoira Ceppo, Vuoden Vankilakoira Swat ja Vuoden Tullikoira Lexi.

Vuoden Poliisikoira 2016

 

Belgianpaimenkoira malinois Börje, Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Vuoden Poliisikoira 2016 on belgianpaimenkoira malinois Börje (Mecberger Jangsteri). Börjen ohjaaja on vanhempi konstaapeli Markku Järveläinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Koirakolla on takanaan useiden vuosien yhteinen taival viranomaistehtävissä. Mieleenpainuvin niistä on elokuussa 2016 tapahtunut puukotus, jossa Börje jäljesti henkirikoksesta epäillyn vaarallisen henkilön yöllä Myrskylässä pimeästä metsästä. Kiinnioton yhteydessä kiinniotettava pääsi puukottamaan Börjeä hengenvaarallisesti useita kertoja. Vakavista vammoista huolimatta koira suoritti tehtävänsä loppuun asti ja poliisi onnistui näin taltuttamaan kiinniotettavan. Poliisikoiran käytöllä estettiin todennäköisesti poliisimiehen joutuminen kiinniotettavan puukotettavaksi ja mahdollistettiin vaarallisesti toimivan henkilön pysäyttäminen mahdollisimman nopeasti. Börje on toipunut fyysisistä vammoistaan ja on jälleen mukana virantoimituksessa.

Lähde: Suomen Kennelliitto