Kumi & Jani Ropponen

Kumi (Suhteellisen Kumiska) & Jani Ropponen, Pohjanmaa

Hätäkeskus ilmoitti 17.12.2016 Kauhajoen alueella olevalle partiolle kadonneesta henkilöstä. Ilmoituksen mukaan noin 60-vuotias mies oli poistunut kotoaan sisävaatteissa. Mies oli soittanut puhelimellaan omaisilleen olevansa metsässä ja eksyksissä. Puhelu oli katkennut, eikä mieheen saatu enää yhteyttä.

Kadonneen henkilön asunto rajoittui suureen metsäalueeseen, eikä viimeisimmästä paikasta oltu saatu puhelimessa selvyyttä. Puhelimen paikannus antoi paikan linkkimaston alueelle noin kilometrin päähän etsittävän talosta.

Maassa oli muutama sentti lunta, ja ulkona oli pakkasta kaksi astetta. Henkilön vaatetuksen, terveydentilatietojen ja olosuhteiden perusteella tehtävä todettiin kiireelliseksi.

Jani Ropponen ja Antti Ojala aloittivat tehtävän hätäetsintänä koiran kanssa. Partio eteni Kumi (Suhteellisen Kumiska) kytkettynä pellon poikki, missä koira reagoi tuulen mukana tuomaan hajuun. Pellon päästä löytyi yksi etsijän auto. Pellon reunasta ei saatu jälkeä, mutta metsästä tuli äänihavainto. Ääni osoittautui lopulta metsän takana olevan karjan huudoiksi.

Etsintää jatkettiin tekemällä kehä asunnon ympärille maastoon. Kumi etsi vapaana, mutta kehästä ei lähtenyt jälkiä ulos. Etsintää jatkettiin talon lähialueella.

Talo tullessa näkyviin koira selvästi valpastui ja irtosi talon suuntaan. Vapaana haku ei enää talon lähellä ollut mahdollista, joten Ropponen kytki Kumin jälkiliinan.

Koira jatkoi päättäväisesti samaan suuntaan, mistä se oli juuri kutsuttu pois. Muuta keinoa ei ollut kuin luottaa koiraan. Noin sadan metrin jälkeen jälki nousi rinnettä talon suuntaan vasemmalle, mutta koira pyrki kulmasta pää pystyssä metsän ja tiheän pusikon suuntaan. Kumi jäljesti muutamia metrejä, ja ampaisi pian tiheän pusikon sekaan, mistä mies lopulta löytyi.

Henkilö oli ollut kateissa kello 11 lähtien, ja löytö tuli noin kello 14. Löytöpaikasta on etäisyyttä etsittävän kotiportaille alle 300 metriä. Henkilö oli löydettäessä kylmissään ja kykenemätön liikkumaan. Hänet kannettiin ambulanssiin, jossa hänen vointinsa alkoi heti kohentua.