Sysi & Jyri Ahonen

Sysi (Pysäkin Frans) & Jyri Ahonen, Itä-Suomi

6.1.2017 klo 2.31 Kuopion poliisille tuli ilmoitus 76-vuotiaasta muistisairaasta miehestä, joka oli kadonnut 29 asteen pakkaseen. Ilmoituksen mukaan 76-vuotias muistisairas mies oli ikäisekseen hyväkuntoinen, mutta oli ollut kateissa jo ainakin puoli tuntia. Miehen varustuksesta ei ollut varmaa tietoa. Hänellä oli ehkä ollut takki päällään ja mahdollisesti myös puhelin mukana. Puhelimeen oli soitettu ja se hälytti, mutta siihen ei vastattu.

Jyri Ahonen lähti tehtävälle yhdessä koiransa Sysin sekä partiokaverinsa Lasse Luokkalan kanssa. He olivat kohteessa kello 2.50. Katoamisesta alkoi olla aikaa yli tunti, ja pakkasta oli noin 30 astetta.

Ahosen tehtävä oli etsiä koiransa kanssa ensin pihapiiri ja edetä sitä edelleen pidemmälle kohti päätietä. Tie risteytyi ennen isompaa tietä oikealle pienemmälle tielle, jonka päässä oli omakotitalo.

Omakotitalon pihamaalla näkyi paljon jalkineenjälkiä, mutta koira halusi jatkaa päärakennuksen ohi kohti piharakennusta. Piharakennuksen takaa lähti luminen ura, ja hangessa oli nähtävissä enää yhdet jalkineenjäljet. Jäljet johtivat syvemmälle metsän suuntaan ja poukkoilivat pois uralta puiden sekaan. Maasto oli jo niin vaikeakulkuista, että oli vaikea uskoa vanhuksen pystyvän siellä kulkemaan.

Metsässä meitä tuli vastaan puro, jonka jääkansi oli rikki. Penkere oli sen näköinen, että siinä oli ollut ihminen nurin. Koira ylitti puron kevyen näköisesti. Ahosen toinen jalka meni jäästä läpi. Matka kuitenkin jatkui jäljestäen. Vähän matkan päästä koira otti ilmasta vainun.

Ahonen laski koiran vapaaksi, ja pian alkoi metsän keskeltä kuulua haukku sekä miehen ääntä. Mies nojasi seisaaltaan puuta vasten, ja hänen taskussaan soi puhelin, mutta ei kylmettyneillä sormillaan kyennyt vastaamaan puhelimeen. Miehen vaatteet olivat kuurassa. Hänellä oli keliin nähden erittäin kevyt vaatetus, eikä hänellä ollut mukanaan minkäänlaista valoa.

Mies saatettiin ambulanssiin, jonne hän käveli omin jaloin. Ambulanssi kiidätti miehen hoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.