Oscar-Maaliskuu 2017

Maaliskuu 2017

Hämeen poliisilaitoksen pilottihanke kouluttaa labradorinnoutajan poliisipartion avuksi etsintätehtäviin 

Hulivilin kenneliin syntyi 12.1.2017 yhdeksän pientä mustaa pentua, kaksi urosta ja seitsemän narttua. Jo etukäteen oli päätetty, että jos pentueeseen syntyy kaksi lupaavaa urosta, molemmat lähtevät poliisin matkaan.

  Nopeasti katsottuna pieniä mustia taapertajia ei erota toisistaan kuin erivärisistä kaulapannoista. Tarkemmin tarkasteltuna yksi pennuista on muita vantterampi, rungoltaan lyhyempi ja kuono on sisarusten kuonoja leveämpi.

  Turkoosipantainen uros on valikoitunut Hämeen poliisin etsiväksi. Oscar-pennusta (Hulivilin Strong Enough) kasvaa poliisin ensimmäinen poliisipartion apuna työskentelevä labradorinnoutaja, joka keskittyy ainoastaan nenähommiin. Huumeiden ja esineiden etsimisen lisäksi Oscar koulutetaan etsimään karanneita ja kadonneita.

  Geeniperimän pitäisi antaa työhön hyvät edellytykset. Pentueen isä, Däni (Olivertash Malt) ja emä Raisu (Coriander´s Morningwind) ovat molemmat työlinjaisia labradorinnoutajia, innokkaita nenänkäyttäjiä ja suoraviivaisia suorittajia, jotka osaavat myös rauhoittua.

  Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Teemu Turpeinen ajeli partiokaverinsa Jari Saarion kanssa

Suomeen hakemaan ensimmäistä poliisikoiraansa. Sekä Turpeinen että Saario ovat molemmat työskennelleet koirapartiossa vänkärinä, mutta omaa poliisikoiraa ei kummallakaan ole ollut.

  Kaksikko aloitti uutena työparina vuodenvaihteessa, ja nyt kokonaisuutta täydennettiin poliisikoiralla.  Monille koirapartiossa työskennelleelle vänkärille poliisikoiranohjaajaksi siirtyminen on luonnollinen kehitys.

  Pienen mustan koiran varalle on olemassa jo selkeät suunnitelmat. Huumeiden ja ihmisten etsijä tulee toimimaan partion päivittäisenä työkaverina, mutta tarvittaessa koirapartio antaa virka-apua myös muille poliisipartioille sekä toimii tutkinnan apuna.

 - Normaaliin partiotoimintaan verrattuna koira tekee työstä monipuolisempaa. Asioihin pääsee vaikuttamaan ihan eri tavalla, ja saa toisenlaista tulostakin aikaiseksi, Turpeinen pohtii.

  Oscar rauhoittui autoon päästyään Turpeisen syliin lämpimän peiton suojiin. Miehillä alkaa olla kiire kotiin. Turpeisen kotona odotettiin jo malttamattomana uuden perheenjäsenen ja isän uuden työkaverin saapumista.

  Uuteen kotiin sopeutumisen jälkeen alkaa ympäristöön tutustuminen. On koettava ja nähtävä mahdollisimman paljon erilaisia asioita. Uudessa työpaikassakin pitäisi ehtiä käydä tutustumassa. Nuuhkimishommia aletaan tehdä mahdollisimman pian.

 - Tästä se alkaa, Turpeinen hymyilee.

- Päivi Romppainen -