Yö marjametsässä

Oido

Marjametsässä yön yli

Teksti: A. Niipala


Esitän, että koiranohjaaja Janne Bondenille ja hänen poliisikoiralleen Oidolle myönnetään kunniaviiri ihmishengen pelastamisesta.

16.8.2015 klo 9 aamulla hätäkeskukseen tuli ilmoitus kadonneesta vähän yli seitsemänkymmentävuotiaasta miehestä. Ilmoituksen mukaan mies oli poistunut edellisenä päivänä noin klo 12 kotoaan polkupyörällä ja miehen oli tarkoitus mennä marjastamaan. Miehen vaimolla ei ollut edes tiedossa mihin metsään miehen oli tarkoitus mennä. Miehellä oli matkapuhelin mukanaan mutta hän ei ollut vastannut siihen.

Tehtävää lähti suorittamaan Hämeen poliisilaitokselta kaksi poliisipartiota, joista toinen oli Janne Bondenin koirapartio. Bonden on nuori poliisikoiraohjaaja ja hän suorittaa vasta poliisikoiranohjaajien peruskurssia. Bondenin koira Oido oli suorittanut juuri tänä vuonna henkilöetsinnän käyttöönottotarkastuksen.

Hätäkeskus teki hätäpaikannuksen kadonneen miehen matkapuhelimesta ja näin etsinnöille saatiin rajattua jokin alue. Bondenin partio suoritte etsintää autolla ulkoilureiteillä ja puhutti vastaan tulleita ihmisiä. Pian Bondenin partio löysi ulkoilureitin vierestä puuhun lukitun polkupyörän. Pyörän löydyttyä Bonden aloitti maastossa etsinnän koirallaan. Etsintä ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Pian selvisikin, että partion löytämä polkupyörä ei kuulu kadonneelle miehelle.

Hetken kuluttua Bondenin partion puhuttamat ulkoilijat ilmoittivat toisesta polkupyörästä, joka oli metsässä lähellä ulkoilureittiä. Bonden siirtyi koiransa kanssa suorittamaan etsintää tälle alueelle. Noin 20 minuutin etsinnän jälkeen Bondenin koira löysi maastosta repun. Bondenin vielä ihmetellessä reppua hänen koiransa alkoi vetää voimakkaasti läheiseen pusikkoon. Sieltä löytyi maasta makaamasta etsitty mies. Mies makasi erittäin peitteisessä maastossa ja hänet pystyi havaitsemaan vain muutaman metrin etäisyydeltä. Mies oli riisunut osan vaatteistaan ja hän vain tärisi. Mies kärsi selväsi jo hypotermiasta.

Bonden peitteli miehen yhdessä partiokaverinsa kanssa lämpimällä takilla ja hälytti paikalle sairaankuljetuksen. Sairaankuljetus siirsi miehen kiireellisesti Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

Vaikka tapahtuma-aikaan päivälämpötilat olivat yli +15 astetta, niin yöt olivat jo kylmiä. Edellisenä yönä lämpötila oli pudonnut selvästi alle +10 asteen ja mies oli todennäköisesti jo tuolloin maannut maassa.

Ilman Bondenin ja hänen koiransa onnistunutta suoritus miestä tuskin olisi löydetty elossa. Esitänkin, että Poliisikoirayhdistys myöntää Janne Bondenille ja poliisikoira Oidolle kunniaviirin tämän tehtävän suorittamisesta ja ihmishengen pelastamisesta.