Viimeinen veisu?

Vanhempi konstaapeli Jaskari & Pakki

Vanhuksen viimeinen veisu?

Julkaistu POLIISIKOIRA – 3/2014 lehdessä

Teksti ja kuva: Anssi Niipala


  Puolen päivän jälkeen 27.7.2014 muistisairas 85-vuotias mies poistui kotoaan Hämeenlinnan Hauholla. Mies ei ollut kertonut edes puolisolleen minne hänen oli tarkoitus mennä. Illan alkaessa hämärtää huoli lisääntyi vanhuksen läheisissä. Miehellä oli mukanaan matkapuhelin, mutta siihen ei saatu yhteyttä. Läheisten huolta lisäsi myös se, että esimerkiksi miehen diapetes-lääkkeet olivat siltä päivältä vielä ottamatta. Vielä samana iltana poliisi sai miehestä katoamisilmoituksen ja etsinnät aloitettiin.

  Seuraavana aamuna etsintöjä jatkettiin useammalla poliisikoiralla, sekä Vapepan ja Rajavartiolaitoksen ilma-aluksen avustuksella. Etsintöihin osallistunut poliisikoira löysi maastosta miehen matkapuhelimen, mutta muuta havaintoa miehestä ei saatu. Illalla 28.7. etsinnät lopetettiin.

 Tai siis kaikki muut lopettivat etsinnän paitsi yövuoroon tullut koirapartio Sami Jaskari koirineen ja koirapartiomies Niko Sinisalo. He päättivät vielä lähteä pimeydestä huolimatta otsavalot päässään yrittämään.

  Puolen yön maissa Jaskarin koira Pakki (bpmu Aktivistin Ammus) kiinnostui eräästä viljapellosta. Pellossa kasvoi pitkä vilja eikä se ollut mistään kohtaa laonnut. Kyllähän viljapeltoon jää selkeä jälki jos siinä ihminen kävelee. Ehkä tämän takia peltoon ei oltu suuremmin panostettu päivänkään etsinnöissä. Pakki kuitenkin halusi vielä uudelleen mennä pellolle, mutta Jaskari esti koiraansa. Jaskarin ja Sinisalon ihmetellessä koiran käyttäytymistä pellolta kantautui vaimeita ääniä. Kuin joku olisi laulanut hiljaa, mutta vain aivan hetken. Tämän epävarman äänihavainnon jälkeen Jaskari päätti antaa koiransa vetää pellolle. Siellä etsitty mies makasikin mahallaan. Mies oli vielä jotenkin tajuissaan, mutta jo täysin liikuntakyvytön. Nestehukan ja yön viileyden takia mies vain tärisi kauttaaltaan. Jaskarin partio hälytti apua paikalle, antoi miehelle nestettä ja kääri hänet ”avaruushuopaan”. Ambulanssissa hänen ruumiinlämpötilaksi mitattiin 35 astetta, joten Jaskarin partio löysi miehen niin sanotusti ” viime tipassa”.

  Viirin arvoinen suoritus nuorelta peruskurssin koirakolta! Ja hienoa sitkeyttä ja päättäväisyyttä koko partiolta.