Vanhus ja mopo

Urho

Vanhus ja mopo

Teksti: A. Niipala


Esitän, että koiranohjaaja Mikko Kiviluodolle ja hänen poliisikoiralleen  Urholle myönnetään kunniaviiri ihmishengen pelastamisesta.

3.7.2015 iltapäivällä hätäkeskukseen tuli ilmoitus kadonneesta diabetestä sairastavasta 73 -vuotiaasta miehestä. Ilmoituksen mukaan mies oli lähtenyt aamulla mopollaan liikenteeseen ja hänen tarkoituksensa oli mennä ulkoilemaan läheiselle metsäalueelle.

Miehen huolestunut vaimo oli oma-aloitteisesti aloittanut kadonneen etsinnän, kun mies ei ollut palannut kotiin.  Vaimo löysikin miehen mopon metsäautotien varresta. Miestä ei kuitenkaan löytynyt, vaikka vaimo etsi häntä alueelta useamman tunnin. Miehen matkapuhelimeen ei saanut yhteyttä ja hätäkeskuksen tekemä hätäpaikannuskaan ei onnistunut.

Mikko Kiviluoto lähti koiransa kanssa suorittamaan etsintään maastoon. Kiviluodon koira teki etsintää vapaana ja noin 500 metrin jälkeen koira sai hajun eräässä notkelmassa. Paikassa kasvillisuus oli erittäin tiheää ja maasto oli vaikeakulkuista. Koira lähti selvittämään hajun lähdettä ja kohta kadonnut mies löytyikin makaamassa peitteisestä ojasta.

Tapahtuma-aikaan ilman lämpötila oli melkein +30 astetta. Kadonnut mies oli pukeutunut mm. kaksilla housuilla. Ensihoidon mukaan mies oli todella kuuma. Mies ei kyennyt itse nousemaan ylös tai liikkumaan. Ensihoito kuljetti miehen sairaalaan.

Kun huomioidaan etsityn miehen sairaus, ilman lämpötila, miehen pukeutuminen sekä miehen tila löytöhetkellä niin voidaan todeta, että ilman Mikko Kiviluodon ja poliisikoira Urhon onnistunutta suoritusta kadonnut mies olisi suurella todennäköisyydellä menehtynyt.

Tilanteen vakavuus huomioiden tehtävälle oli hälytetty myös Vapaanehtoinen Pelastuspalvelu. Kiviluoto löysi kadonneen kuitenkin jo ennen kuin VaPepa ehti alueelle. Kadonnut makasi myös sellaisessa paikassa, että häntä olisi ollut vaikea löytää pelkällä ihmissilmällä.

Esitänkin, että Mikko Kiviluodolle ja hänen koiralleen myönnetään kunniaviiri tämän tehtävän onnistuneesta suorittamisesta