Jeppe pelasti jäätyneen

Sankarikoira Jeppe ja Pete Ahokas Messuhallissa
Jeppe työmaallaan

 

Sankarikoira Jeppe pelasti jäätyneen

Julkaistu 27.11.2010 Kaupunkiuutiset

Teksti: Tiina Tuominen


Poliisikoira Jeppe on autuaan tietämätön siitä, että joulukuussa siitä tulee virallisesti sankarikoira. Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksen kasvatti pokkasi arvonimen, sillä se pelasti maastoon hävinneen varmalta kuolemalta.

Jeppe oli tammikuisena yönä partioimassa työparinsa, vanhemman konstaapelin Pete Ahokkaan kanssa. Lunta oli maassa runsaasti ja pakkasta 26 astetta.  Partio kutsuttiin etsimään miestä, joka oli ajanut varastetulla autolla katolleen ja lähtenyt karkuun.

- Etsimme miestä 4-5 tuntia pitkin metsiä kunnes hän viimein löytyi hirsikasan alta piilosta. Miehen nivelet olivat jäätyneet niin, ettei hän pystynyt koukistamaan jalkojaan, saati sitten kävelemään, kertoo Ahokas.

- Ilman Jeppeä hän olisi taatusti kuollut.

Kuono voittaa koneen

Ahokas kertoo kuulleensa huhuja siitä,  että poliisikoirien määrää oltaisiin vähentämässä. Mies tyrmää supistamisehdotukset saman tien. Hänen mukaan sellaisten tehtävien määrä kasvaa jatkuvasti, joissa koiraa voidaan käyttää apuna.

- Avohoitopotilaita ja tenavia etsitään joka vuorossa, myös huumeiden etsintä on tavallista. Koira on etsimisessä ylivoimainen, sitä ei voi mikään ihminen tai kone korvata, sanoo Ahokas.

Jeppe palkitaan 13 muun sankarikoiran ohella 11. joulukuuta Helsinki Winner – koiranäyttelyn yhteydessä.  Palkittavat koirat ovat ympäri Suomea ja niiden joukossa on niin koti- kuin virkakoiriakin.  Hämeenlinnan poliisikoiralaitokselta palkitaan myös toinen poliisikoira, Sami, joka löysi loppukesästä muistisairaan naishenkilön.  Mutta miten Ahokas aikoo hemmotella työpariaan?

- Ostan sille luun jossain vaiheessa. Jeppe on todellinen työnarkomaani ja tyytyväinen, kun saa paiskia töitä, nauraa Ahokas.


( Nykyään Jeppe (Mussukuonon Beamard) viettää ansaittuja eläkepäiviä Ahokkaan kotona...)