Tienraivaajan taivallus päättyi

Tienraivaajan taivallus päättyi

Julkaistu POLIISIKOIRA 1/2016 numerossa

Teksti: Ari Yliselä

Veikko Ylönen siunattiin haudan lepoon puolipilvisenä talvipäivänä Honkanummella 13. helmikuuta. Minulla oli kunnia osallistua siunaustilaisuuteen Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen toisen edeltäjäni Heimo Tauriaisen kanssa. Omaisten pyynnöstä saimme kunnian myös toimia arkunkantajina. Paikalla oli lähiomaisten ja ystävien lisäksi muutama muukin jo eläkkeellä oleva poliisimies.

Muistotilaisuudessa Veikkoa muisteltiin hyvin lämminhenkisesti sekä omaisten että ystävien puolesta. Muistotilaisuudessa luettiin Poliisikoirayhdistyksen sekä poliisikoiralaitoksen adressit. Omaiset luovuttivat myös valokuvia Veikon elämäntyöstä. Tulemme myös saamaan historiankokoelmiimme Veikon tunnetuimman poliisikoiran, lähes legendaarisen maineen saaneen Lexin kaulapannan.

Veikko tunnettiin hyvin perinteisenä hieman tummasävyisenä miehenä, joka viihtyi omassa rauhassaan luonnon helmassa ja eläinten kanssa. Veikko astui poliisin palvelukseen 7.1.1957 ja aloitti koiranohjaajana 7.6.1969 ollen näin Espoon ensimmäinen poliisikoiranohjaaja.  Tuohon aikaan koiramies partioi yksin, mikä sopi Veikolle hyvin. Veikon kiinnostus koiriin ui pintaa syvemmälle. Häntä kiinnosti niin koiran käytös, syyt ja seuraukset kuin motivointi, äly ja kyky. Veikko avasi latua Espoon poliisilaitoksen poliisikoiratoiminnalle ja loi monia käytänteitä yrittämisen ja henkilökohtaisen intohimon kautta.

Veikko on niitä poliisimiehiä, jonka nimen moni hänen jälkeensä laitoksellamme aloittanut poliisimies tai Veikon kauhuksi –poliisinainen, on saanut kuulla aina silloin tällöin kahvipöydässä tai pikkujoulussa, kun on muisteltu menneitä aikoja. Aikoja jolloin mentiin eikä meinattu.

Yhteinen taipaleemme poliisissa kesti vain neljä vuotta. Oli kunnia saattaa hänet viimeiselle matkalle. Veikko tulee pysymään keikkamuistossa jatkossakin.